Şirketlerin nakit akışını maliyetlerin etkileyen özel tüketim vergisi damga vergisi katma değer vergisi gümrük vergisi özel iletişim vergisi banka ve sigorta gibi muamele de dolaylı vergi isimi verilir. Mal ve hizmet gibi ihtiyaçların kullanımından kaynaklanan bu vergiler vergiyi ödemesi gereken taraf ile vergi mükellefi olan kimseler için farklı tutarları içerir.
Dolaylı vergiler için bir nevi malların ve hizmetlerin dolaylı şekilde tahsil edilen vergilerde denilebilir. Günümüzde birçok şirket mali işleri için çok önemli bir yere sahip olan dolaylı vergi fırsatından yararlanabilirler. Uzman kadro olarak her sektörde yer alan kişiler için müşterilerimize ulusal ve uluslararası alanda hizmet sunup danışmanlık yapmaktayız.
Dolaylı Vergi Çeşitleri Nelerdir?
Katma Değer Vergisi
KDV yani katma değer vergisi yapılan harcamalar üzerinden belirli oranda verilen vergiye denilen isimdir. Mal ve hizmet alımı gibi zamanlarda bunlara ihtiyaç duyan kişiler bazı fatura ve belge düzenlemesine tabi tutulur. Belgelerin üzerinde yazan mal veya KDV tutarı malı veya hizmeti alan kişiden tahsil edilir.
Alıcılardan tahsil edilen bu KDV tutarına hesaplanan KDV denilir. Aynı zamanda satıcı firmalarda mal veya hizmet aldıkları durumlarda belirli bir KDV ödemesine tabi tutulurlar. Bu ödenecek KDV tutarına ise indirilecek olan KDV ismi verilir. Bu KDV her dönem için uygulanabilir. Bununla birlikte katma değer vergisinin ismi ise bir ürünün el değişikliğine uğradığı zamanlarda yapılabilir.
Özel Tüketim Vergisi
ÖTV yani özel tüketim vergisi belirlenen bazı mal ve hizmetler üzerinden alınan bir vergi çeşididir. Özel tüketim vergisi katma değer vergisine kıyas ile malın her el değiştirme şeklinden sonra uygulanmaz. Özel tüketim vergisi malın ithalatı veya ilk sahibine verilmesi ile ödenmesi gereken bir borçtur. Ancak özel tüketim vergisi araç sistemlerinde daha farklı bir şekilde çalışma gösterir. Motorlu araçlarda motoru en son alan kişi aldığı ilk zaman bu işlemleri yaptırması gerekir.
Damga Vergisi
Yapılan işlerden sonra alınması gereken belgelere ödenen vergilere damga vergisi adı verilir. Alınan bu belgeler kimi zaman kişiler arasında kendini gösterse de kimi zaman kurumdan kurumada bu geçerli olabilir. Bununla birlikte damga vergisinin oluşabilmesi adına belgelerin ibraz edilebilir olması gerekir. İmzalı veya imza yerine geçebilen ibareler yerine belirli hükümler içermesi gerekir. Aynı zamanda damga vergisinin mükellefi ise o belgeleri imzalayan taraflardır. Ancak bu taraflardan birisi resmi daire ise bu gibi durumlarda vergi mükellefi bir diğer karşı taraf olabilir.
Gümrük Vergisi
Gümrük vergisi diğer ülkelerden ithal edilen malların ülkeye girmesi esnasında gümrük idarecileri tarafından alınan dolaylı bir vergi türüdür. Uygulanan bu gümrük vergisi oranlarını gösteren bu listeye gümrük tarifesi ismi de verilebilir. Kimi zaman uygulamada gümrük tarifesi deneyimi de kullanılır.