Ülkemizde bulunan arazilerin bir kısmı şahıslara, şirketlere aittir. Diğer kısmı ise devlete aittir. Devlet, hüküm ve tasarrufu altında bulundurduğu arazileri milletine hizmet etmek için kullanır. Örneğin akarsuları kullanarak baraj yapar, orman alanları belirleyerek ağaçlandırma yapar, golleri, denizleri, meraları ve benzeri, elinde bulundurduğu bütün arazileri amacına uygun olarak hizmete açar. Bazı arazileri ise tarımın, ağaçlandırılmanın yaygınlaştırılması gibi ihtiyaçlara göre ihale usulü ile vatandaşlarına kiralar ya da satar.
Hazine Arazilerinin Kiraya Verilmesi
Hazine arazileri; devletin hüküm ve tasarrufu altında bulundurduğu ve hazinenin özel mülkiyetine ait bulundurduğu taşınmazlardır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde Milli Emlak Genel Müdürlüğü kolu ile kiraya verilebilir ya da satışa çıkarılabilir. Milli emlak; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı bulunan bir genel müdürlüktür.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yeni bir tebliğ yayınlanmıştır. 16 Eylül 2020 de yayınlanan son tebliğ kiralama usullerini güncel olarak belirtmektedir. Hazine arazilerini kiralamak isteyen vatandaşlar, 400 no’lu Milli Emlak Genel Tebliği’ne resmi gazeteden ulaşabilir. Bu tebliğe göre:
- Hazineye ait olan tarım arazileri 10 yıl süre ile kiraya verilir.
- İlk yıl verilecek olan kira bedeli, tahmini olarak taşınmazın rayiç bedelinin %1,5 i olarak hesaplanır.
- Hazineye ait olan araziler pazarlık usulü ile kiraya verilir.
- Kiraya verilme işlemlerinde geçici teminat istenmez.
- Kira sözleşmelerini noterden tasdik edilmesi istenmez.
- Yeterli toprağı olmayan, topraksız çiftçilere 60 dönüme kadar kiraya verilebilir.
- Kiraya verilecek arazilere topraksız çiftçiler başvurmadığı takdirde bu araziler diğer çiftçilere kiraya verilebilir.