Site icon ekonomitv

Hisse Senedi Nedir Nasıl Alınır?

 

Hisse Senedi, şirketlerin eşit paylara bölünmüş olan sermayelerinin en küçük bölümünü temsil eder. Buna göre  şirketlerin en küçükten en büyüğe bütün ortakların  şirket  sermayesinde olan paylarımı göstermek üzere verilen kıymetli evraklara hisse senedi denir.  Bu senet  ile ilgili bütün yasal düzenlemelerin içeriği Türk Ticaret Kanunu ile Sermaye Piyasası Kanununda yer alır.

Hisse Senedi Çeşitleri

Hisse Senetlerin Borsaya Kayıt Edilmesi

Ticarî işlem yapmak için hisse senedin borsada tanıtılması gerekir. Topluma sunulmuş olan hisse senetlerin borsaya kayıtlı olmadığı takdirde ticari işlem yapılamaz. Alım satım işlemi de gerçekleşmez. Menkul kıymetlerin borsaya kayıt edilme işlemine kotasyon denir. Menkul kıymetlerin  alım ve satımdaki fiyat aralıkları ile yabancı para birimleri bu işlemle belirlenir.

Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Hisse Senedin alınması için dört adım vardır. Bu adımlar şunlardır;

Hisse senedinde  kişisel olarak alım satımı yapılamaz. Bunun yapılması için yetkili aracı kurum seçilmesi gerekir. Aracı kurumu seçerken dikkat edilmesi gereken önemli noktası vardır. Bu aracı kurumun Sermaye Piyasası Kurulu tarafından verilen yetki belgesinin olmasıdır. Ayrıca hisse senedinin alım satım aracılığını yaptığına dair emin olunmasıdır. Seçilen aracı kurumun şubelerine gidilip yatırım hesabı açıldığı gibi mobil bankacılık, mobil finans ve internet gibi kanallar üzerinden de yatırım hesabı açılabilir. Yatırım Hesabı açarken çerçeve sözleşmesini, risk bildirim formunu okuyup onaylanarak imza atılır. Hisse senedi alım satım işlemlerinde risk bildirim formu, her tür riskleri açıklar.

Yatırım Hesabına Para Yatırılması

Yatırım hesabı açmak için aracı kurumu kullanılır. Bu hesaba yapılacak işlemler için yeteri kadar para yatırmak gerekir. Hisse Senedi ücreti yanı sıra komisyon ücreti de hesaba katılmalıdır.
Bu açılacak yatırım hesabına, mobil bankacılık internet kullanılarak vadesiz hesap üzerinden para transfer yapılır.

 

 

Exit mobile version