Ekonomi Haber

İsteğe Bağlı Sigorta Primleri Düzenli Ödenmezse Ne Olur? 

İsteğe Bağlı Sigorta Primleri Düzenli Ödenmezse Ne Olur? 

İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin merak ettikleri konuların başında, prim borcu ödenmez ise ne olur sorusu gelmektedir.

İsteğe bağlı sigorta primleri düzenli ödenmezse ne olur sorusu isteğe bağlı prim ödeyenler tarafından merak edilen konuların başında gelmektedir. Bu konuda düzenli ödeme oldukça önemlidir. Belirtilen süre sonunda primin ödenmesi gerekmektedir. Belirlenen prim bedeli her ay belirtilen tutarda ve yere yatırılmalıdır.

İsteğe bağlı sigorta primi yatıranların sağlık haklarından yararlanabilmesi için primlerini eksiksiz ödemeleri gerekmektedir. Aksi takdirde belirtilen sağlık haklarından yararlanamazlar. Yine kişi ile birlikte sağlık haklarından yararlananlar var ise onlar için de bu durum geçerli olmaktadır. Kişi ile birlikte bulunanlar primlerin eksiksiz yatırılması durumda tüm haklardan eksiksiz olarak yararlanabilirler.

Prim Borcu Ödenmezse Ne Olur?

İsteğe bağlı sigorta primi ödemesi yapılmazsa 5510 sayılı Kanun’un elli ikinci maddesi uygulanır. Bu madde ise “Ait olduğu aydan itibaren en geç 12 ay içinde 89 uncu maddenin ikinci fıkrasına göre hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte primi ödenmeyen süreler, sigortalılık süresinden sayılmaz.” Hükümlerini içermektedir. Bu hükümlere göre ödemelerin zamanında yapılması gerekmektedir.

Bu durumda uzun yıllar ödeme yapmayan bir kişi sadece bulunduğu ay ile birlikte on üç aylık prim borcu ödeyebilir. Kısacası sigorta istendiği zaman geçmişe dönük ödenemez. Sadece 13 aylık ödeme yapılabilmektedir. Diğer sigortalılık durumda olduğu gibi toplu ödeme söz konusu olamaz. Toplu ödeme gibi bir durum olmadığı için kanunda geçen süreler direkt olarak yanmaktadır. Bu nedenle düzenli olarak ödenmesi isteğe bağlı sigortalılıkta oldukça önemlidir.

Başka Borç Varsa İsteğe Bağlı Prim Ödenebilir mi?

SGK’ya başka borç varken isteğe bağlı sigorta yapılabilir mi sorusu da merak edilenler arasında yer almaktadır. Böyle bir durum söz konusu ise öncelikle borçlarının ödenmesi sağlanır. Eğer borç varken isteğe bağlı sigorta yapılmış ise ödenen primler önceki borca sayılmaktadır. Önceki borç kapanmadan primler ödenemez. Kuruma var olan borçlar öncelikle ödenir sonrasında isteğe bağlı sigorta yapılabilir.

Eğer primler zamanında ödenmez ise her ay için yaklaşık yüzde 3 gecikme faizi uygulanmaktadır. Her ödenmeyen ay için ayrı ayrı faiz uygulandığı gibi ilgili kanunda yazan “Ait olduğu aydan itibaren en geç 12 ay içinde 89 uncu maddenin ikinci fıkrasına göre hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte primi ödenmeyen süreler, sigortalılık süresinden sayılmaz.” Hükümleri de uygulanır.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu