Rulman, sektörel alanda ismi sıkça geçen bir makine parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Sektöre yeni katılan veya gündelik yaşamda ilk kez bu parçayla karşılaşanlar ise rulman nedir sorusuna yanıt arayabilir. Rulman, makinelerde dönen parçaların arasındaki sürtünmeyi azaltan bir makine parçasıdır. Sürtünmeyi önleyerek makine parçalarını korurken, aynı zamanda makinenin daha dinamik çalışmasını sağlar. Dönme prensibi ile çalışan hemen hemen tüm makinelerde rulman bulunmaktadır. Kullanım alanlarına ve çalışma prensiplerine göre pek çok çeşidi vardır. Sanayide, küçük ev aletlerinde, otomobillerde, uçaklarda, bilgisayarlarda, inşaatta ve daha birçok yerde rulman kullanılır. Ayrıca rulman Türkiye distribütörü arayışında iseniz Akar Rulman firmasından destek alabilirsiniz.
İç dizaynına baktığımızda rulman birbirinin içine geçmiş iki daireden ve bilyelerden oluşur. Makinedeki tüm parçaların rulmanla uyum sağlaması ve kusursuz bir şekilde yerlerine oturması mekanizmanın sorunsuz çalışması için oldukça önemlidir.
Rulman üretimi de ustalık isteyen bir iştir. Sektöre baktığınızda birçok ülkenin ürün ve üretim farklılıklarına bağlı olarak çeşitli rulman markaları bulunmaktadır. Ancak THK, Krudo gibi isim yapmış markalar rulman üretiminde ön plana çıkmaktadır. En kaliteli rulman markaları da yine Akar Rulman bünyesinde karşımıza çıkmaktadır.
En Çok İhtiyaç Duyulan Rulman Çeşitleri
Rulman çeşitleri kullanıldıkları yere ve çalışma prensiplerine göre farklılık göstermektedir. Yuvarlanma elemanlarının tipine göre bilyalı ve makaralı rulmanlar olarak ikiye ayrılırken, maruz kaldıkları yüke göre de radyal ve eksenel rulmanlar olarak ikiye ayrılır.
- Bilyalı Rulman: Rulman ailesi içinde en az sürtünmeye sahip olan rulmanlar bilyalı rulmanlardır. Bilyalı rulmanlarda sadece bilyanın üst kısmı temas ettiği için sürtünme az olmaktadır. Daha az sürtünme ile daha çok devir sayısına sahiptir. Bilyalı rulmanlar radyal ve eksenel olabilir.
- Omuzlu Bilyalı Rulmanlar: Ayrı ayrı parçalardan oluşan bu rulmanın dış bileziğinde bir omuz bulunur. Bu nedenle omuzlu bilyalı rulman olarak adlandırılır. Parçaları değişebilir ve takılıp çıkarılması kolaydır.
- Eğik Bilyalı Rulmanlar: Bu rulmanlar tek sıralı ya da çift sıralı olabilir. Tek sıralı bilyalı rulmanlar sadece bir yönden gelen yükleri taşıyabilirken çift sıralı rulmanlar her yönden gelen yükleri taşıyabilir.
- Oynak Bilyalı Rulmanlar: Parçalara ayrılabilen rulmanlardır. İç taraflarında bulunan bilezikleri oynaktır.
- Silindirik Makaralı Rulman: Radyal olarak çalışan ve parçalarına ayrılabilen rulmanlardır. Bilyalı rulmana göre daha dayanıklıdır.
- Oynak Makaralı Rulman: Dış bilezikteki yuvarlanma yolu içbükey şekildedir ve parçalarına ayrılamaz.
- Konik Makaralı Rulman: Parçalarına ayrılabilen rulmanlardır. Eksenel yükleri bir yönde taşıyabilir.
Rulman seçimi, rulman çeşitleri arasından kullanım amacına ve kullanım yerine göre yapılabilir. Rulman seçimi yapılırken, üretim sistemindeki rulman firmaları tarafından hazırlanmış rulman ölçü kataloğu incelenmelidir. Çünkü rulman ölçüleri kullanılacağı makine veya sektöre göre farklılık gösterebilir. Kullanım amacınıza ve elinizdeki mekanizmanın gereksinimlerine göre rulman seçimi yapabilirsiniz. Rulman fiyatları ise marka, ürün ölçüleri ve kapasitesine göre farklılık gösterir.