Site icon ekonomitv

SGK Rapor Parası Nereden ve Nasıl Alınır? 

 

SGK kurumu bazı sebeplerde rapor parası vermektedir. Bu yazımızda SGK rapor parası hakkında detaylı bir şekilde bilgi vereceğiz.

SGK Raporu, çalışan kişilerin hastalık, kaza ya da doğum gibi nedenlerden dolayı geçici bir süre alabileceği iş göremeyeceğini belirten bir belgedir.

SGK Rapor Parasının Yatırılma Süreci Nasıldır?

Çalışan Kişiler belirlenen özel durumlarda bir hastaneye gidip doktordan bu raporu talep edebilirler. Fakat raporu alan kişinin patronuna haber vermesi gerekir. Patron raporu onayladıktan sonra 15 gün içinde para çalışanın PTT hesabına yatırılır. Kişi yatırılan parayı 2 ay içinde alması gerekmektedir. Yoksa SGK rapor parası SGK kurumunun hesabına iade edilir.

Rapor Ücreti Kimlerden Alınmaz?

Rapor ücreti alınmayan kişiler yukarıdaki gibidir.

SGK Raporu Ücretleri Ne Kadardır?

Aile sağlığı merkezlerinde SGK raporunu ücretsiz olarak temin edebilirsiniz. Devlet hastanelerinde 50-75 TL, özel hastanelerde ise 55-400 TL aralığında değişiklik göstermektedir.

SGK Rapor Parası Nasıl Hesaplanmaktadır?

İlk önce son 3 aylık brüt gelir ile son 3 aylık prim gün sayıları toplanır. Raporlu olan gün sayısından 2 çıkarılır. 2 çıkarılmasının nedeni ise 2 günlük ücretin işveren tarafından ödenmesinin zorunlu olmasıdır.

Sonra 3 aylık brüt gelir, 3 aylık prim gününe bölünür. Çıkan sonuç ile raporlu olunan gün sayısı çarpılır. Eğer ayakta tedavi uygulandıysa çıkan sonuç 2 ile çarpılıp üçe bölünür. Fakat yatarak tedavi görülüyorsa, sonuç 2’ye bölünüp yarısı alınır. Böylelikle rapor parası elde edilmiş olur.

SGK Rapor Parası Almak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

SGK rapor parası almak için gereken şartlar yukarıdaki gibidir.

Exit mobile version