Bir emlak sicil numaranızın olabilmesi için, öncelikle bir emlak kaydınızın olması gerekir. Emlak sicil numaranızı sorgulamak veya teyit etmek için iki farklı alternatif kullanabilirsiniz. Bunlardan ilki e-Devlet kapısı, bir diğeri de Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmetidir. Bunun dışında vatandaşı bulunduğunuz belediyenin resmi web sitesi üzerinden de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer tüm bu işlemleri internet üzerinden yapmak istemiyorsanız, bu durumda yine vatandaşı bulunduğunuz belediyeye giderek ya da telefonla arayarak da emlak sicil numaranızı öğrenebilirsiniz.
E-Devlet kapısı üzerinden emlak sicil numaramı nasıl öğrenebilirim?
Emlak sicil numaranızı e-Devlet kapısı üzerinden öğrenmek istiyorsanız, öncelikle bir e-Devlet şifresine gereksinmeniz vardır. E-Devlet şifresi almak için size en yakın postaneye gidebilirsiniz. E-Devlet şifresi almanın ücreti 2020 yılında 4 TL’dir.
Eğer bir e-Devlet şifreniz varsa, TC kimlik numaranız ve şifreniz ile birlikte turkiye.gov.tr sitesi üzerinden sisteme giriş yapmalısınız. Sisteme giriş yaptıktan sonra arama kutucuğuna “emlak sicil no” yazarsanız, sistem sizi otomatik olarak emlak sicil numaranızı öğreneceğiniz sayfaya yönlendirecektir. Ya da sol üst köşede yer alan hizmetler sekmesinden “Emlak Sicil No” seçerseniz, sistem sizi yine aynı sayfaya yönlendirecektir.
Emlak sicil numarası ne için önemlidir?
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nda açıklandığı şekliyle, Türkiye’de bulunmakta olan tüm taşınmaz mallar için, sahiplerinin her yıl emlak vergisi ödemesi gerekiyor. Eğer emlak verginizi tek seferde ödeyemeyecek durumdaysanız, belediyenizle anlaşarak bunu yıl boyunca eşit iki taksit şeklinde de ödeyebiliyorsunuz. Eğer bu işlemi belediyenize giderek yapmak istemiyorsanız, o halde PTT şubeleri ya da anlaşmalı bankalar aracılığıyla da yapabiliyorsunuz.
Emlak vergileri, taşınmazın bulunduğu belediyeler aracılığıyla ödenebiliyor. Eğer taşınmazınız başka bir ilde ise, o zaman emlak vergisi ödeme işleminizi tüm belediyeler aracılığıyla yapabiliyorsunuz. Emlak vergisi hesaplanırken taşınmazın türü ve değeri önemlidir. Taşınmazın vergilendirmesi şu şekilde gerçekleşiyor: Eğer taşınmazınız bir büyükşehir belediye sınırları içindeyse, taşınmazın değerinin binde ikisini, büyükşehir belediyesi sınırları içinde değilse taşınmazın değerinin binde birini ödüyorsunuz. Bu bilgilerin tamamı haneler için geçerli.
Eğer taşınmazınız bir dükkan ya da işyeri ise, o zaman büyükşehir sınırları içinde binde dört, büyükşehir sınırları dışında ise binde 2 oranında bir emlak vergisi ödüyorsunuz. Büyükşehirlerdeki arazilerde binde iki, arsalarda binde altı ve büyükşehirler dışındaki arazilerde binde bir, arsalarda ise binde üç şeklinde bir emlak vergisi ödemesi gerçekleşiyor.
Sonuç olarak emlak vergisi her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ödemesi gereken bir vergidir. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, sahip olduğu taşınmazın türüne ya da değerine göre, binde bir ila binde 6 arasında değişen miktarlarda emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Emlak sicil numaranızı ve borcunuzu öğrenmek ve bununla ilgili diğer bilgileri edinmek için e-Devlet kapısını kullanabilirsiniz.