Ekonomi Haber

Kadın Memur Ne Zaman, Nasıl Emekli Olur?

Kadın Memur Ne Zaman, Nasıl Emekli Olur?

Kadın memurların emekli olma şartları erkeklerden daha hızlıdır. Çünkü kadınlar daha erken emekli olabilir.

 

Kadın memurların emekli olma şartları konusunda oldukça önemli olan detaylar vardır. Emekli Sandığı yani 4 C’ye bağlı olan kadın memurların işe giriş tarihi ve hizmet yılları emeklilik sürecinin de belirlenmesini sağlayacaktır. Erkeklere göre daha farklı prosedürlerin söz konusu olduğu bu durumda 20 çalışma yılının ne zaman tamamlanacağına bağlı olarak bazı şartlar da vardır.

 

  • Kanunda belirtilen zaman boyunda 4 C kapsamında sigortalı olunması
  • Emeklilik yaşı
  • Emeklilik için gereken primlerin ödenmesi
  • Ağustos 1999 tarihinden önce Emekli Sandığı’na giriş yapanlar
  • Eylül 1999 ve Nisan 2008 tarihinde girişi yapanlar
  • Nisan 2008 sonrası giriş yapanlar
  • Emeklilik için tüm şartları taşıyan ve hazır olan kişiler

 

Her özel durum için belirlenen emeklilik kriteri farklıdır. Emekli Sandığı kapsamında değerlendirilecek olan kriterler de oldukça farklıdır. Öncelikli olarak kadın memurlarda bu şartlar 20 yıllık bir çalışma koşuludur. Erkeklerde de 25 yıl söz konusu olmaktadır.

 

Yaş Haddinden Emeklilik

 

Yaş haddinden emeklilik söz konusu olduğunda ilk işe giriş tarihi hesaba katılmaktadır. Bu yüzden kadınlarda emeklilik işlemleri için yaş haddinin belirlenen şartlarda yerine getirilmesi gerekmektedir. Emeklilik konusunda gereken şartları taşıyan birçok kişi gibi kadınlarda da 60 yaşın beklenmesi gerekmektedir. Ayrıca çalışma süresi olarak da 20 yılın doldurulması gerekmektedir. 20 tam yıl prim ödenmesi gerektiği için emeklilik konusunda gereken diğer şartların da taşınması halinde emekliliğe hak kazanılmaktadır.

 

Emekli Maaşı Ne Zaman Bağlanır?

 

Emekli maaşı bağlanması süreci emeklilik başvurusu dilekçesi verilmesinin ardından kısa sürede gerçekleşmektedir. Bu sürecin doğru bir şekilde yönetilmesi için e-devlet sistemi üzerinden işlemleri kontrol edebilirsiniz. Maaş bağlama süreci ve diğer detaylar konusunda bilgi edinmek istediğinizde bağlı bulunduğunuz il SGK müdürlüğüne giderek başvuru dilekçesi vermeniz gerekecektir. Eğer varsa doğum borçlanması yapıp ödeme yaparak eksik primlerin tamamlanması gerekebilir. Eksik primlerin ödenmesinin ardından da maaş bağlama işlemleri tamamlanarak emekli maaşınız belirli tarihlerde yatmaya başlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu