Ekonomi Haber

Tapu Harç Tutarı Ne Kadardır?

Tapu Harç Tutarı Ne Kadardır?

 

Tapu harç bedeli, gayrimenkulün %4’ü oranında hesaplanan bir bedeldir. Tapu masrafı diye nitelendirilen bu tutar, satışa konu olan gayrimenkulün tapudaki değeri ile orantılı şekilde yükselir. Tapu harcının dışında tapu sermaye bedeli adı altında tahsis edilen bir başka tutar da 194,75TL.dir. Örnek vermek gerekirse: 1.000.000.- TL. tutarındaki bir gayrimenkul için ödenen tapu harcı %4 ü hesaplanmak suretiyle ortaya çıkan 40.000.-TL’dir. Bu tutarın yarısı alıcı, yarısı da satıcıya aittir. Formüle etmek gerekirse, %2si alıcı, %2’si de satıcının ödemesi gereken tutardır. Ev alım ve satımlarında alıcı ile satıcı tapu harcının ödenmesi konusunda mutabakata da varabilirler.

Tapu Harcı Tutarının Senelere Göre Değişimi

Tapu harç bedeli, senelere göre de değişim gösterir. 2018 yılına kadar %4 olan tapu harcı, Mayıs 2018 tarihinde %3 e indirilmiştir. 01.01.2020 tarihinde tekrar aynı şekilde %4 oranında uygulanır. 2021 yılında da %4 oranı devam etmekte olup, oranın artması ya da azaltılması emlak sektörünü canlandırmaya bağlı olarak değişim gösterir. Bu konuda hükümetin bazı teşvik ve uygulamaları söz konusudur. Emlak sektörünün canlı olduğu ülkemizde alıcıları teşvik etmek için bazı dönemlerde konut faizleri indirilmekte ve tapu harçları da düşürülme yoluna gidilir. Tapu harcı için alıcı ve satıcı arasında sözlü ya da yazılı bir anlaşma yapılmamışsa, alıcının harç tutarını ödemesi esastır.

Tapudaki Gayrimenkulün Gerçek Değerinde Fiyatlandırılması

Tapu harç bedelinin hesaplanması tapuda yer alan emlak değeri ile orantılıdır. Bazı kişilerin tapuda emlak değerini düşük göstererek az vergi ve az tapu harcı ödeme yoluna gittikleri görülür. Böyle durumların tespit edilmesi, geriye dönük cezai işlemlerin de yapılmasına sebep olacaktır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bu konuda sıkı denetimleri söz konusudur. Özellikle, bankadan emlak kredisi çekilerek alınan gayrimenkullerde bu durum çok daha kolay tespit edilir. Tapu bedeli ile çekilen kredi kıyaslanması şeklindeki yöntemlerle usulsüzlük rahatlıkla meydana çıkar. Değer artış kazancı vergisi de bir gayrimenkulün beş seneden önce satılması sonucunda meydana gelir. Bu durumda da gayrimenkulün önceki değeri ile tapuda gösterilmemesi gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu