Cezaevinden İsteğe Bağlı Prim Ödeyerek Emekli Olunabilir Mi?
Cezaevinden İsteğe Bağlı Prim Ödeyerek Emekli Olunabilir Mi?
Cezaevindeyken emeklilik konusu birçok kişinin ilgisini çekmekte ve prim ödemeleriyle bu mümkün olabilmektedir.
Cezaevinden emekli olmak burada geçirilen sürelerin primlerini ödeyerek borçlanmakla mümkün olmaktadır. Hüküm giymiş olan kişilerin beraat kararının ardından burada geçirdikleri süreleri borçlanma talep ederek değerlendirmeleri mümkün olmaktadır. Sigorta durumlarını iptal ettirerek prim iadesi almalarını sağlayacak bu işlemlerle emeklilik mümkün olabilir. İsteğe bağlı emeklilik ve prim ödeme konusunda cezaevinde zorunlu olarak geçirilen sürelerde iş yapmanın mümkün olmayacağı bilinmektedir. Bu zamanların 527 TL’den başlayarak prim ödemelerinin yapılması halinde emeklilik mümkün olabilmektedir. Tabi bu durumun gerçekleşmesi için kişinin cezaevine girmeden önce 4A ve 4C kapsamında sigortalı olması gerekecektir.
Tutuklu Memur Emekli Olabilir Mi?
Tutuklu durumda bulunan memurların emeklilik konusunda birçok hususu merak ettikleri bilinmektedir. Prim borçlanmaları, kısa hükümlülük durumları için geçerlidir. Bu yüzden tutuklu memurun hizmet ve yaş şartları dikkate alındığında ödeme yapılacak prim gün sayıları değişiklik gösterebilir. Kişinin emeklilik talebinde bulunması için 5434 sayılı kanundaki şartları taşıyor olması gerekmektedir. Özellikle tutukluluk hallerinde vasi tayin edilerek gereken başvuru sürecinin planlanması gerekebilir. Bu durumda yapılacak işlemler son derece önemli olmakla birlikte erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl çalışma koşulu vardır. Hizmet yılının doldurulmasının ardından gereken yaş şartları da taşınıyorsa kişinin emekli olması mümkün olacaktır.
Başvuru Nasıl Yapılır?
Cezaevine giren bir memura maaşı üçte iki oranında ödenir. Bu şekilde uygulanan işlemler söz konusu olduğunda ödemeler ve hizmet süreleri üçte iki oranında ödenmeye başlanır. Birçok memurun cezaevi emeklilik işlemleri için başvuru yapması ve emekli maaşlarının bağlanabilmesi söz konusu olmaktadır. Bu durumda ilgili mahkumiyet kararı çalışan memurun göreviyle ilişiğinin kesilmesi ve tutukluluk sürelerinin hesaba katılmasıyla mümkün olmaktadır.
Tutuklu ve mahkumlara Emeklilik İkramiyesi
5434 sayılı kanununda 89.maddesine göre, işçi, memur ya da esnaf olan kişilere aylık bağlanması için 1475 sayılı iş kanunu hükümleri uygulanır. Tutuklu mahkumlara emeklilik ikramiyesi işle ilişkilerinin kesilmesi durumunda verilmez. Ayrıca kıdem tazminatı ödemeleri de yapılmaz