Genel

Mikro Robot: RoBeetle

Ameliyatlarda Kullanılması Düşünülen ve Sadece Alkolle Çalışan Mikro Robot: RoBeetle

Bilim insanları, böcek boyutunda alkolle çalışan “RoBeetle” isimli bir mikro robot icat ettiler. Bu robotun en önemli özelliği çözücü ve antifrizde kullanılan alkol türü olan metanol ile çalışmasıdır. 1 gramdan daha hafif olan RoBeetle, kablo ya da elektromanyetik alan gibi ek bir güç kaynağına ihtiyaç duymuyor. Aynı zamanda RoBeetle, kendi ağırlığının 2.6 katına kadar olan ağırlıkları kaldırabiliyor. Birçok yüzeyde yürüyebilen bu robotu bilim adamları ameliyathanelerde de kullanmak istiyor. Bunun için robotun daha uzun süre ve devamlı çalışabilmesi için yakıt doldurması yapabilmesi gerekmektedir. Bu da bilim adamlarının üzerinde çalıştığı bir konudur.

RoBeetle ’nin Ameliyathaneler de Kullanılmasının Avantajları Nelerdir?

RoBeetle aslında ameliyathanelerde kullanılacak olan ilk robot değil. Daha önce de bilim adamları tarafından düşünülen robotik cerrahi özellikle son günlerde popülerliği gittikçe artan bir konu olmuştur. Peki, Robotik cerrahi gerçekten avantajlı mı?

Şuan piyasada olan robotik cerrahlar aslında tamamıyla doktorların ve cerrahların kontrolündedir. Yani operasyonları cerrahlar yönetiyor ve robotik cerrahlara çok fazla yer verilmiyor. Uzun süren kritik ameliyatlarda cerrahların yükünü hafifletmek ve onların ameliyatın kritik kısmına odaklanmasını sağlamak robotik cerrahinin en büyük hedeflerindendir.

Bu amaçla üretilen RoBeetle, öbür robotlara oranla daha hafif ve güç kaynağının alkol olması ayrıca yokuş çıkabilen bir tasarımı olması sebebiyle bilim insanlarını heyecanlandırmıştır.

İnsan hayatı söz konusu olan bu alanda hata payına yer verilmemektedir. Bu da robotik cerrahların hedeflenen özelliklere ulaşmasının da zaman almasına sebep olmaktadır. Fakat hedeflenen olguların gerçekleşmesi ve robotik cerrahların özellikle RoBeetle’ nin günlük hayatta kullanıma geçmesi tıp açısından bir devrim niteliğinde olacaktır. Çünkü RoBeetle cerrahların iş yükünün hafifletecek, ameliyatlarda başarı oranın artmasına ve tıp sektörünün gelişmesine olanak sağlayacaktır.

RoBeetle Şuan Ne Durumda?

Bilim insanlarının yeni gözdesi olan, mikro robot RoBeetle şuan için ameliyathaneler de kullanılmaya hazır değil. İnsan sağlığı söz konusu

olduğundan her şeyin en ince ayrıntısına kadar düşünülmesi ve hatasız bir şekilde tasarlanması gerekmektedir. Fakat bilim insanları RoBeetle’ yi hâlâ nasıl kullanacaklarından tam olarak emin değiller. Robotun ameliyatlarda kullanılması için uzun süre dayanması, enerjisinin bitmemesi gerekiyor. Tamamlandığı takdirde tıp için bir devrim niteliğinde buluş olacak olan RoBeetle, yakıtının uzun süreli dayanması için bilim adamları, çeşitli çalışmalar yapmaktadırlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu