Ekonomi Haber

2021 En Yüksek Ve En Düşük Sigorta Primi Ne Kadar Oldu?

2021 En Yüksek Ve En Düşük Sigorta Primi Ne Kadar Oldu?

Ülkemizde bütün vatandaşların yararlanabileceği bir sigorta sistemi bulunmaktadır. Bu sigorta sisteminden yararlanma şartları ise kişilerin çalışıp, çalışmadıklarına ve çalışıyorlarsa ne konumda olduklarına göre değişkenlik göstermektedir.

2006 yılında yasalarda yapılan değişiklik sonucunda SSK, emekli sandığı ve BAĞ-KUR sigortaları aynı çatı altında birleştirilmiştir. Bu çatıya da SGK denmektedir. Ayrıca bu çatı altında çalışmayan kadınların yararlanabileceği sigortalar ve işleri olmayan kişilerin yararlanabileceği sigorta çeşitleri de bulunmaktadır.

2021 SGK En Düşük Ve Yüksek Prim

 2021 asgari ücretin açıklanmasından sonra SGK prim de belirlenmiş oldu. Buna göre asgari brüt ücret aylık 119,25 TL olurken, en yüksek ücret ise asgari ücretin 7.5 katı olarak 26,831.40 TL olmuştur. SGK primlerinin hesaplanmasında da bu değerler baz alınmaktadır.

Asgari ücrete yapılan son zam ile birlikte işçiden SSK primi 500 TL olarak belirlenmiştir. Diğer bir yandan asgari ücretli bir çalışan için işverenin ödemesi gereken SSK ücreti ise 554,51 TL olmaktadır. Buna göre en düşük SSK primi toplamı 1054,51 TL olmaktadır.

2021 BAĞ-KUR En Düşük Ve En Yüksek Prim

Ülkemizde uygulanan SGK prim türlerinden birisi de BAĞ-KUR olmaktadır. Bu sigorta biçimden hem isteğe bağlı sigorta yaptıranlar; hem de kendi işlerini yapan kişilerin yararlandıkları sigorta olmaktadır.

BAĞ-KUR sisteminden isteğe bağlı sigorta ile faydalanan kişilerin 2021 yılı içerisinde ödemeleri gereken aylık prim indirimli olarak 1055,36 TL olurken; indirimsiz prim ise 1234,25 TL olarak belirlenmiştir.

Kendi işini yapan kişilerin BAĞ-KUR ödemeleri ise aylık kazançları baz alınmaktadır. Buna göre kazançlarının %20 sini prim olarak ödemektedirler.

2021 GSS En Yüksek Ve En Düşük Prim

 Sigorta sistemimizde bulunana bir diğer sigorta türü ise Genel Sağlık Sigortası olmaktadır. Bu sigortadan yararlanabilmek için ise işsiz veya herhangi bir sigortadan faydalanamıyor olmak gerekmektedir. Birde bu sigortanın diğer sigortalardan farkı sigortalının sadece sağlık harcamalarını karşılaması olmaktadır.

2021 yılında GSS primlerine de artış getirilmiştir. Buna göre 2021 yılı için ödenecek tutar 107,32 TL olarak belirlenmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu