MAGAZİN

Uluslararası Ekonomik Forumu gerçekleşti

Rosneft CEO’su Sechin: Uluslararası ödeme sistemi konusunda acil bir ihtiyaç var!

Küresel ekonomik gelişmeleri tartışmak ve gelişmekte olan pazarlar ile yeni fırsatları keşfetmek için önemli bir platform olan 26. St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu 14-17 Haziran tarihlerinde gerçekleşti. Forumda enerji krizi, iklim değişikliği, finansal ve ekonomik sistemlerin istikrarsızlığı değerlendirildi.  Küresel piyasalardaki istikrarsızlığa dikkati çeken Rosneft Oil Company CEO’su Igor Sechin, “ABD banka krizi ve rezerv para birimi olarak dolar düşüşte. Bilhassa zararlı para birimlerinden bağımsız uluslararası bir ödeme ve mutabakat sistemi konusunda acil bir ihtiyaç var” dedi. 

St. Petersburg: 26. St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu, petrol ve enerji sektörüne ilişkin birçok konuda görüşmelere sahne oldu. Büyük enerji şirketlerinin başkanları ve lider piyasa uzmanlarının da yer aldığı forumda konuşan Rosneft Oil Company CEO’su Igor Sechin, “Enerji Piyasasında Sodom ve Gomora: Tanrı’nın Gazabı mı, Organize Kaos mu? Kurtarabiliyorsanız Kendinizi Kurtarın’ başlıklı raporunda global enerjiden ve ekonomiden bahsederek enerji geçişi ve iklim değişiklerinin bir analizini sundu. Igor Sechin global finansal ve ekonomik sistemlerin istikrarsızlığına, ABD banka krizine ve rezerv para birimi olarak doların düşüşte olan rolüne özellikle dikkat çekti.

“En büyük tehdit altında olanlar Japonya ve Çin”

“Hem küresel uygulamalar hem de bizim kendi tecrübelerimiz gösteriyor ki felaketlere, göz önünde bulundurulmayan faktörlerin birleşimi sebep oluyor ve bazılarını da göz önünde bulundurmak düpedüz imkansız,” diyen Igor Sechin, bu temel sebeplere bir dizi öngörülmeyen durumların da eklendiğini kaydetti. 

Sechin konuşmasına şöyle devam etti.  “Küresel piyasalarda çoktan başlamış olan ve benzer şekilde göz önünde bulundurulmayan faktör ABD’nin suçu olabilirdi ve hâlâ da olabilir. Üst borç sınırıyla sistematik olarak tekrarlanan hikaye ve ABD’nin teknik hata tehdidi birçok kişi tarafından siyasi bir sirk gibi algılanıyor; ama aslında problemin merkezinde gerçek gecikmiş ABD iflası yatıyor. Son 30 yılda ABD’nin iç borcu 3 trilyon ABD dolarından 31 trilyon ABD dolarından da fazlasına çıkarak on kat artış gösterdi. ABD borcunun ana alacaklı tarafları Asya-Pasifik ülkeleri, özellikle Japonya ve Çin. En büyük tehdit altında olanlar ve başlıca riskleri taşıyanlar onlar.” 

“Herhangi bir para biriminin doların yerini almasını bekleyemeyiz”

Rusya enerji sektörünün zorluklara karşı hazır olduğunu kaydeden Igor Sechin, “Her türlü baskıya rağmen istikrarımız garanti altında, ama yine de, sanayi, konut sektörü ve tarıma uygun fiyatlı enerji sağlamak açısından çözümleri çok önemli olacak olan hususlar söz konusu” dedi. Kendisine göre, çözümleri Rusya enerji sektörünün etkinliğini iyileştirecek olan ve sanayiye ve ev tüketicilerine ucuz ve uygun fiyatlı enerji sağlayacak olan bir dizi görev mevcut. “Bilhassa zararlı para birimlerinden bağımsız uluslararası bir ödeme ve mutabakat sistemi konusunda acil bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Rosneft yöneticisi, “Herhangi bir para biriminin doların yerini almasını bekleyemeyiz. Bu, egemen devletlerin merkez bankalarına ve yerli regülatörlere yöneltilmesi gereken bir sorun” diye konuştu

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu